%0 Journal Article %T تاثیر برخی از ویژگی‌های زیستی سن نواری چتریان،Graphosoma lineatum (L.) (Hem., Scutelleridae) روی فعالیت آنزیم آلفا- آمیلاز بزاقی آن %J گیاه پزشکی %I دانشگاه شهید چمران اهواز %Z 2588-5936 %D 2011 %\ 02/20/2011 %V 33 %N 2 %P 49-62 %! تاثیر برخی از ویژگی‌های زیستی سن نواری چتریان،Graphosoma lineatum (L.) (Hem., Scutelleridae) روی فعالیت آنزیم آلفا- آمیلاز بزاقی آن %R %X نوع آنزیم‌های گوارشی حشرات معمولا با نوع رژیم غذایی آن‌ها ارتباط دارد و حداقل، حضور غالب یک آنزیم نشان می‌دهد که رژیم غذایی حشره عمدتا شامل بستره‌ی مربوط به آن آنزیم می‌باشد. فعالیت آنزیم‌های گوارشی حشرات متناسب با وضعیت فردی و نشو و نمایی آن‌ها تغییرات قابل توجهی را نشان می‌دهد. بررسی حاضر نشان داد که در سن  Graphosoma lineatum (L.) اثر نوع ماده‌ی غذایی (دانه‌های مختلف گیاهان تیره‌ی چتریان) روی فعالیت آنزیم غیرمعنی‌دار بود. نتایج نشان داد که در صورت یکسان نبودن شرایط بیولوژیک و فیزیولوژیک حشرات مورد استفاده در آزمایش‌ها، فعالیت آنزیم در نرها و ماده‌ها ممکن است به ترتیب تا 5/4 و 5/3 برابر متغیر باشد. به طور کلی، فعالیت آنزیم در حشرات کامل ماده بیش‌تر از نرها بود. فعالیت آلفا- آمیلاز تحت تاثیر دمای ‌محیط پرورش (از 4 تا 30 درجه‌ی سانتی‌گراد) قرار نگرفت. با گرسنگی دادن حشرات کامل به مدت صفر تا 48 ساعت، بیش‌ترین میزان فعالیت آنزیم پس از 24 ساعت (32/12 واحد بر میلی‌گرم پروتئین) و 36 ساعت (13/14 واحد بر میلی‌گرم پروتئین) گرسنگی مشاهده گردید که با هم اختلاف معنی‌داری نداشتند. فعالیت آنزیم در بین  هر دو غده‌ی بزاقی یک فرد یکسان بود که نشان می‌دهد هر دو غده‌ی بزاقی یک فرد برای تولید یا تخلیه‌ی آنزیم به شکل نسبتا همزمانی به محرک‌های مربوطه پاسخ می‌دهند. متفاوت بودن فعالیت آنزیم در ساعت‌های مختلف شبانه‌روز به یکسان نبودن شرایط بیولوژیک و فیزیولوژیک حشرات مورد استفاده نسبت داده شد. فعالیت آلفا- آمیلاز در حشرات مورد استفاده از نسل‌های دهم تا هفدهم یکسان (حدود 7/4 واحد بر میلی‌گرم پروتئین) و فاقد اختلاف معنی‌دار بود. علی‌رغم شباهت برخی از نتایج این تحقیق با نتایج سایر محققان، بررسی حاضر تاییدکننده‌ی این نظریه است که رسیدن به یک تعمیم کلی در مورد ویژگی‌های آنزیم‌های گوارشی حشرات میسر نیست و آنزیم‌های هر گونه باید به طور جداگانه بررسی شوند. %U https://plantprotection.scu.ac.ir/article_10216_ebc9874dc9dfb73a4cea18f02bbe7305.pdf