%0 Journal Article %T تاثیر تعداد دفعات تغذیه از ماده‏ی قندی و وضعیت جفتگیری بر کارایی ذخیره‏سازی حشرات کامل زنبور پارازیتوییدBracon hebetor Say در سرما %J گیاه پزشکی %I دانشگاه شهید چمران اهواز %Z 2588-5936 %A علی‏ آبادی, اکرم %A افشاری, علی %A یزدانیان, محسن %D 2019 %\ 08/23/2019 %V 42 %N 2 %P 19-35 %! تاثیر تعداد دفعات تغذیه از ماده‏ی قندی و وضعیت جفتگیری بر کارایی ذخیره‏سازی حشرات کامل زنبور پارازیتوییدBracon hebetor Say در سرما %K زنبور B. hebetor %K ذخیره ‏سازی در سرما %K جفتگیری %K تغذیه %R 10.22055/ppr.2019.14744 %X با توجه به ضرورت ذخیره‏ سازی کارآمد زنبور پارازیتویید Bracon hebetor Say در انسکتاریوم‏ ها، این پژوهش با هدف ارزیابی تاثیر تعداد دفعات تغذیه از ماده‏ی قندی (در سه سطح بدون تغذیه، یک نوبت تغذیه پیش از ذخیره‏سازی در یخچال و دو نوبت تغذیه پیش و در حین ذخیره‏سازی) و وضعیت جفتگیری (در دو سطح جفتگیری کرده و  بدون جفتگیری) بر مقاومت حشرات کامل مادری و نتاج نسل بعد این زنبور به سرما (دمای 1±5 درجه‏ی سلسیوس) انجام گردید. تغذیه‏ ی حشرات کامل زنبور از ماده‏ی قندی و جفتگیری آن‏ها پیش از ذخیره‏سازی در یخچال موجب کاهش تلفات ناشی از سرما و افرایش تخمگذاری در مقایسه با زنبورهای گرسنه و جفتگیری نکرده شد. بیش‏ترین تلفات ناشی از سرما در زنبورهای ماده (2/33 درصد) در جمعیت‏ هایی مشاهده شد که بدون انجام تغذیه و جفتگیری به مدت دو هفته درون یخچال ذخیره‏ شدند و در مقابل، کم‏ترین تلفات (71/7 درصد) در زنبورهای ماده‏ی جفتگیری کرده‏ ای مشاهده شد که با دو نوبت تغذیه به مدت یک‏ هفته ذخیره‏سازی شدند.تغذیه زنبورهای مادری از ماده‏ی قندی همچنین موجب کاهش تلفات مراحل نارس زنبور و کوتاه ‏تر شدن طول دوره‏ی نشوونمای آن‏ها در نسل بعد شد.میانگین تلفات و طول دوره‏ی نشوونمای مراحل نارس در زنبورهای تغذیه شده از ماده قندی (به ترتیب، 82/22 درصد و 17/11 روز) به طور معنی‏ داری از زنبورهای تغذیه نشده (به ترتیب، 64/30 درصد و 77/11 روز) کم‏تر بود (آنالیز اُرتوگنال). به طور کلی، با توجه به اثرات مثبت تغذیه و جفتگیری، توصیه می‏شود برای ذخیره‏سازی موثر این زنبور در دمای یخچال از زنبورهای جفتگیری کرده‏ ای استفاده شود که پیش از ذخیره‏سازی حداقل یک نوبت با آب‏ عسل تغذیه شده باشند. %U https://plantprotection.scu.ac.ir/article_14744_0ecf4e76c7661f0e446ec7518e248559.pdf