شپشه دندانهدار غلات یکی از آفات مهم محصولات انباری در کشور می باشد. به منظور ارزیابی روشهای سازگار با محیط زیست برای کنترل آفات انباری، اثر سمیت تنفسی اسانس چهار گونه گیاه شامل، پونهMentha longifolia (L.) (Lamiaceae) ، درمنهکوهی Artemisia aucheri (Boiss) (Asteraceae)، رزماری Rosmarinus officinalis (L.) (Lamiaceae) و مورد Myrtus communis (L.) (Myrtaceae) روی حشرات کامل این آفت، بررسی شد. آزمایشات در شرایط دمایی 2±30 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±65 درصد، در تاریکی انجام شد. نتایج آزمایشات نشان داد که اسانسهای گیاهی مورد مطالعه اثر معنیداری روی مرگ و میر حشرات کامل دارند و با افزایش غلظت و زمان اسانس دهی روند مرگ و میر افزایش مییابد. مقدارLC50 اسانس پونه بعد از 24 ساعت اسانس دهی، 35/0 میکرولیتر بر لیتر هوا محاسبه شد که بیشترین سمیت تنفسی را در بین اسانسهای گیاهی مورد مطالعه دارا بود. این میزان برای اسانسهای رزماری، مورد و درمنه به ترتیب 42/0، 50/0 و 99/0 میکرولیتر بر لیتر هوا محاسبه شد. مقدار LT50 برای اسانس پونه در غلظت 74/0 میکرولیتر بر لیتر هوا 41/16 ساعت محاسبه شد ولی مقدار LT50 برای درمنهکوهی در غلظت 03/2 میکرولیتر بر لیتر هوا 81/18 ساعت محاسبه شد که نشان دهنده اثر سریع سمیت تنفسی اسانس پونه میباشد. بر اساس نتایج این تحقیق، در بین اسانسهای گیاهی مورد مطالعه، بیشتریناثرحشرهکشیدر پونه مشاهده گردید.