دانشگاه شهید چمران اهواز
گیاه پزشکی
2588-5936
2588-5421
36
3
2013
11
22
بررسی تاثیر حشره کش های گاچو و کروزر به صورت تیمار بذور کلزا در کنترل زنبور برگخوار کلزا (Hym.: Tenthredinidae) Athalia rosae
1
8
FA
افزایش بیش از حد جمعیت زنبور برگخوار کلزا L.<em>rosae</em><em>Athalia</em> در سال 1380 موجب ایجاد خسارت شدید در بسیاری از مزارع کلزای شهرستان مریوان گردید. پس از بررسی زیست شناسی این زنبور، لازم بود که در رابطه با روشهای کنترل آن مطالعاتی صورت گیرد لذا با توجه به ویژگی های خاص حشره کش های گاچو (ایمیداکلوپراید WS) و کروزر (تیامتوکسام FS)، به صورت تیمار بذری، هر کدام در 4 غلظت مختلف و با 3 تکرار در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی برای کنترل آفت در طی سالهای 87- 1385 در منطقه مریوان مورد ارزیابی قرار گرفت. آماربرداری از جمعیت لاروهای آفت وتجزیه ی داده های بدست آمده در سال اول، نشان داد که ضدعفونی بذور با گاچو و کروزر بطور معنیداری موجب کاهش جمعیت لاروهای آفت گردیده و مقایسه میانگین ها مشخص نمود که تیمارهای گاچو و کروزر 5 گرم در هر کیلوگرم بذر تاثیری در کنترل آفت نداشتند در حالیکه تیمارهای کروزر 5/7 ، 10 و 5/12 و گاچو 5/12 گرم در هر کیلوگرم بذر، موجب کاهش معنیدار جمعیت لاروهای آفت گردیدند. همچنین تجزیه و تحلیل نتایج نشان داد که اعمال تیمارها به طور کاملاً معنیداری در عملکرد محصول تاثیر داشته است بدین صورت که تیمارهای گاچو 5/12 و 10 گرم در هر کیلوگرم بذر، بیشترین تاثیر را در افزایش محصول داشتند. در سال دوم اجرای طرح، به علت شرایط خشکسالی تراکم جمعیت آفت بسیار پایین بود اما با وجود این، ضدعفونی بذور با گاچو و کروزر به طور معنی داری موجب کاهش جمعیت لاروهای آفت گردید و تیمار گاچو با غلظت 5/12 گرم در هر کیلوگرم بذر، بیشترین تاثیر را در کاهش جمعیت لاروهای آفت داشت. تجزیه ی داده های بدست آمده از عملکرد محصول هر کرت، نشان داد که بین تیمارها اختلاف معنی داری وجود ندارد و این بدان معناست که تراکم های آفت در سال دوم نتوانسته موجب کاهش معنی دار محصول شود. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه مرکب داده ها، بین سال های اجرای طرح، از نظر تعداد لاروهای آفت اختلاف بسیار معنی دار (در سطح 1%) وجود داشت در حالی که از نظر عملکرد، بین 2 سال اجرای طرح تفاوتی دیده نشد.
زنبور برگخوار کلزا,کروزر,گاچو,تیمار بذری,کنترل,کلزا
https://plantprotection.scu.ac.ir/article_10430.html
https://plantprotection.scu.ac.ir/article_10430_32ce461a035f354c94899d340a30c341.pdf
دانشگاه شهید چمران اهواز
گیاه پزشکی
2588-5936
2588-5421
36
3
2013
11
22
شناسایی و تعیین پراکندگی قارچهای همراه با پوسیدگی ریشه و طوقه ناترک (Dodonaea viscose ) در برخی از شهرستان های استان خوزستان
9
18
FA
ناترک گیاهی از خانواده Sapindaceae بوده که به عنوان گیاه زینتی با خواص دارویی فراوان شناخته میشود.گسترش عارضه پوسیدگی طوقه و ریشه این گیاه در چند سال اخیر باعث از بین رفتن آن در اکثر مناطق استان خوزستان شده که این امر سبب جایگزینی این گیاه با سایر گیاهان زینتی در اکثر فضاهای سبز شهری و بلوارها گردیده است. به منظور شناسایی و تعیین پراکنش قارچهای همراه با پوسیدگی ریشه و طوقه ناترک طی سال 1390 از مناطق مختلف استان خوزستان شامل اهواز، سوسنگرد و حمیدیه بازدید و از ریشه و طوقه درختچه های ناترکی که حالت زردی و خشکیدگی را نشان میدادند نمونه برداری به عمل آمد. پس از ضد عفونی سطحی قطعاتی از بافتهای آلوده به طول Cm 1 - 5/0 با محلول هیپوکلریت سدیم 5% و 1% به ترتیب به مدت 30 ثانیه و 1 دقیقه یا الکل اتیلیک 70% به مدت 30 ثانیه، این قطعات با آب مقطر سترون شستشو، و سپس در محیطهای کشتPDA<sup>1</sup> ، Nash & Snyder و CMA2کشت داده شدند. شصت و پنج جدایه قارچی شامل<em>Fusarium solani</em> با فراوانی6/84، <em> F. equiseti</em>با فراوانی 6/7%، <em>Lasiodiplodia hormozganensis</em> با فراوانی6/4 % ، و .<em>Pythium</em>spبا فراوانی 3% بدست آمد. آزمون بیماریزایی درون شیشه ای قارچهای فوق حاکی از بیماریزا بودن گونه های <em>F. solani</em>،<em>F. equiseti</em> و<em>hormozganensis</em> <em>L.</em> بود. دو جدایه پرآزار<em>F. solani </em><em> </em>جدا شده از نمونه های سوسنگرد و اهواز که در شرایط درون شیشه شدیدترین و سریعترین علائم را بوجود آورده بودند برای آزمون بیماریزایی درونگلخانه انتخاب شدند. نتایج این آزمون نشان داد که 5-4 روز بعد از مایه زنی، قارچ باعث پوسیدگی ریشه و طوقه میگردد. در این تحقیق گزارش قارچ<em>L. hormozganensis</em> از ناترک برای اولین بار در دنیا صورت میگیرد. گونه های مختلف این قارچ سبب ایجاد انواعی از بیماریها در بسیاری از گونه های گیاهی و حتی انسان میشوند. <br />
Lasiodiplodia hormozganensis,Fusarium solani,F. equiseti,Pythium sp
https://plantprotection.scu.ac.ir/article_10431.html
https://plantprotection.scu.ac.ir/article_10431_eb16e0708adc2276ed1daed3d971fe75.pdf
دانشگاه شهید چمران اهواز
گیاه پزشکی
2588-5936
2588-5421
36
3
2013
11
22
بررسی ویژگی های مرتبط با بیماریزایی و فنوتیپی استرین های عامل بیماری پژمردگی آوندی سیب زمینی در استان همدان
19
29
FA
بیماری پژمردگی باکتریایی ناشی از باکتری <em>Ralstonia solanacearum</em> از اهمیت نسبی روی سیب زمینی در استان همدان برخوردار هستند.در این تحقیق تنوع بیماریزایی و ویژگیهای فنوتیپی این باکتری مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظوردر بهار و تابستان سال 1389 نمونههای غده و بوته مشکوک به بیماری از مزارع استان همدان گردآوری شدند. از نمونههای گردآوری شده مجموعا 78 استرین باکتری <em>R</em><em>. </em><em>solanacearum</em> پس از کشت روی محیط NA حاوی تری فنیل تترازولیوم کلراید TTC جداسازی شد، جدایهها از نظر االگوی لعاب و شکل کلونی دارای تنوع بودند. پس از انجام آزمون بیماریزایی و بررسی ویژگیهای فنوتیپی 65 استرین به عنوان باکتری<em>R</em><em>. </em><em>solanacearum</em> نژاد3 بیوار 2 تشخیص داده شدند.تنوع بیماریزایی استرینها در قالب طرح کاملاَ تصادفی با 66 تیمار و سه تکرار صورت گرفت و علائم ایجاد شده برای سه صفت، زردی، اپیناستی و پژمردگی ارزیابی شد و نتایج حاصل مورد تجزیه آماری قرار گرفته و مشخص شد که بین بیماریزایی جدایهها اختلاف معنیداری وجود دارد.
تنوع بیماری زایی,استان همدان,Ralstonia solanacearum
https://plantprotection.scu.ac.ir/article_10432.html
https://plantprotection.scu.ac.ir/article_10432_6bb66eec3ed69f5745f82ff8061a49d3.pdf
دانشگاه شهید چمران اهواز
گیاه پزشکی
2588-5936
2588-5421
36
3
2013
11
22
شناسایی، پراکنش و تعیین برخی ویژگی های عوامل باکتریایی بیماری زای همراه با تغییر رنگ و سوختگی خوشه برنج در استان مازندران
31
42
FA
بیماری تغییر رنگ و سوختگی خوشه در چند سال اخیر با توسعه کشت ارقام پرمحصول برنج شیوع بیشتری در مزارع داشته است. علائم این بیماری به صورت قهوه ای شدن خوشه بوده که معمولا با عقیمی و پوکی شلتوک ها همراه می باشد. این بیماری یک بیماری چند عاملی(Complex) بوده و قارچها و باکتری ها از عوامل اصلی ایجاد کننده آن می باشند. بیماری تغییر رنگ و سوختگی خوشه روی همه ارقام محلی و پرمحصول با درجات مختلفی از وقوع و شدت آلودگی مشاهده می شود. آلودگی ارقام پرمحصول مانند ندا ، فجر و شیرودی در مقایسه با رقم طارم محلی بیشتر بود. طی مدت دو سال نمونه برداری از مزارع شالی کاری مناطق مختلف استان مازندران، باکتری های بیماری زای همراه با بیماری روی محیط های آگار غذایی و Pseudomonas agar F. جداسازی و بر اساس آزمون های بیماری زایی، بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی شناسایی شدند. در جداسازی از نمونه های جمع آوری شده همراهی یک ، دو یا سه گونه از باکتر ی های بیماری زا محرز شد. گونه های Pantoea ananas ، به عنوان گونه غالب ، گونه Pseudomonas syringae و گونه ای شبیه به Pseudomonas fuscovaginae و Acidovorax avenae subsp. avenae از اکثر نمونه ها جداسازی شدند. در آزمون بیماری زایی روی ارقام مختلف برنج ، ارقام پرمحصول حساسیت بیشتری به عوامل بیماری زای باکتریایی نشان داده و میزان آلودگی بالاتری داشتند. در این خصوص جدایه های Pseudomonas fuscovaginae و Pseudomonas syringae باعث آلودگی بیشتر تعداد خوشه و شلتوک روی خوشه شدند. در مقابل گونه Pantoea ananas آلودگی کمتری را روی خوشه های برنج ایجاد نمود. گونه Acidovorax avenae subsp. avenae نیز ضمن ایجاد تغییر رنگ جزئی خوشه باعث پوسیدگی محور های اصلی و فرعی گل آذین شد. این اولین گزارش از بیماری زایی گونه P. ananas و Acidovorax avenae subsp. avenae روی خوشه برنج به عنوان عوامل تغییر رنگ خوشه در استان مازندران و ایران می باشد.
برنج,باکتری های بیماری زای همراه,تغییر رنگ دانه,سوختگی خوشه Pantoea,Acidovorax و Pseudomonas
https://plantprotection.scu.ac.ir/article_10433.html
https://plantprotection.scu.ac.ir/article_10433_034d9d872ea1c128605db7b4323f58d7.pdf
دانشگاه شهید چمران اهواز
گیاه پزشکی
2588-5936
2588-5421
36
3
2013
11
22
بررسی عوامل قارچی همراه با پوسیدگی ریشه و طوقه کلزا در استان خوزستان و مطالعه بیماریزایی جدایه های ریز وکتونیای حاصله
43
54
FA
به منظور مطالعه عوامل قارچی همراه باپوسیدگی ریشه و طوقه کلزا در استان خوزستان ،طی سال زراعی 86-1385 از گیاهان کلزای دارای علائم پوسیدگی ریشه و طوقه از نقاط مختلف استان نمونه برداری شد.از اندام های آلوده کلزا قطعات کوچکی جدا و بعد از سترون نمودن با اتانول 75 درصد ، روی محیط کشت PDA قرار داده و تعداد167 جدایه قارچی جداسازی شد. جدایه ها متعلق به جنس های فوزاریوم، سیلندروکارپون ، فوما و ریزوکتونیا بودند. جدایه های فوزاریوم متعلق به گونه های <em>F.solani</em> ( 23جدایه)،<em>F. equiseti</em> (21 جدایه) ،<em>F.</em> <em>heterosporum</em> (6 جدایه) ، <em>F.nygamai</em> (5 جدایه)، <em>F. chlamydosporum</em> (3 جدایه)، <em>F. semitectum</em> (2 جدایه) ، ) <em>F. </em><em>oxysporium</em>2 جدایه) و <em>F. verticillioides</em> (1 جدایه ) وجدایه های فوما متعلق به گونه ی <em>Phoma</em> <em>lingam</em> بودند. از 23 جدایه قارچ ریزوکتونیا، .تعداد 12جدایه به AG2-1٬ ۶جدایه به AG-4٬ ۴جدایه به AG-D و یک جدایه به AG-E متعلق بودند. بررسی بیماریزایی جدایه های ریزوکتونیا روی کلزا نشان دادکه همه جدایه های گروه های آناستوموزی AG2-1 ،AG-4 وAG-D. بیماریزاو جدایه AG-E غیر بیماریزا بود. شدت علائم بیماری بر مبنای طول زخم ایجاد شده بر روی ریشه و طوقه نشان داد که در حال حاضر <em>Rhizoctonia solani</em> AG2-1 مهمترین عامل پوسیدگی ریشه و طوقه در استان خوزستان است.
کلزا,گروه آناستوموزی,بیماری های خاکزی
https://plantprotection.scu.ac.ir/article_10434.html
https://plantprotection.scu.ac.ir/article_10434_2f96d9034a50d78d8c5219ebeeb9c0d6.pdf
دانشگاه شهید چمران اهواز
گیاه پزشکی
2588-5936
2588-5421
36
3
2013
11
22
بررسی تأثیر خصوصیات فیزیکوشیمیایی روغن های گیاهی بر طول دوره بقای کنیدی قارچ Beauveria bassiana Balsamo
55
68
FA
هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر روغنهای گیاهی و خصوصیات فیزیکوشیمیایی مختلف آنها در طول دوره بقای کنیدی قارچ <em>Beauveria bassiana </em>Balsamo جدایه Iran441C بود. آزمایشات با روغنهای گیاهی شامل کلزا، سویا، کنجد، ذرت، نارگیل، هسته انگور، زیتون، بادام، آفتابگردان و شاهد انجام گردید. خصوصیات فیزیکوشیمیایی مختلف روغنهای گیاهی از جمله ویسکوزیته، اندیس صابونی و اندیس غیرصابونی برآورد شد. نرخ خطر کاهش قدرت بقای قارچ در طول زمان با استفاده از محاسبه ضریب خطر و میانه امید بقای کنیدی قارچ ومقادیر LT<sub>50</sub> و LT<sub>10</sub> برای کاهش درصد جوانهزنی در هر روغن گیباهی و شاهد با استفاده از رگرسیون لجستیک تخمین زده شدند. نتایج نشان داد که بالاترین میانه بقا و کمترین نرخ خطر جوانهزنی در روغن کنجد و کمترین میانه بقاء و بیشترین نرخ خطر جوانهزنی کنیدی قارچ <em>B. bassiana</em>در روغن زیتون ثبت شده است. کمترین گرادیان کاهش نرخ جوانهزنی کنیدی قارچ در روغن کلزا و بیشترین آن مربوط به روغن بادام بود. بالاترین و پایینترین حد مجاز نگهداری کنیدی قارچ <em>B. bassiana</em>به ترتیب در روغن کلزا و روغن بادام و معادل 84/29 و42/2 روز بود. خصوصیات ویسکوزیته(5/86=f)، اندیس غیرصابونی(12/25=f) و اندیس صابونی (87/52f=) روغنهای مورد استفاده در سطح احتمال پنج درصد اختلاف معنیدار داشتند. گرادیان کاهش قدرت جوانهزنی در اثر تغییرات خصوصیات ویسکوزیته و اندیس صابونی منفی و در اثر تغییرات خصوصیت اندیس غیرصابونی مثبت بود. براساس نتایج، روغنهای گیاهی کنجد، کلزا و آفتابگردان برای فرمولاسیون قارچ <em>B. bassiana</em> جدایه Iran441C قابل توصیه است.
Beauveria bassiana,دوره ماندگاری,روغن گیاهی,خصوصیات فیزیکوشیمیایی
https://plantprotection.scu.ac.ir/article_10435.html
https://plantprotection.scu.ac.ir/article_10435_c6ed839f4c2ed2c116b4a99911f2b2f2.pdf
دانشگاه شهید چمران اهواز
گیاه پزشکی
2588-5936
2588-5421
36
3
2013
11
22
پراکنش فضایی و نمونه برداری دنباله ای شته سیاه باقلا Aphis fabae Scopoli در مزارع باقلای منطقه ویس (اهواز)
69
79
FA
شته سیاه باقلا <em>Aphis fabae </em>Scopoli مهمترین آفت باقلا میباشد که موجب بروز خسارت اقتصادی در این محصول میگردد. با انجام نمونهبرداری هفتگی طی سالهای 1389 تا 1391، پراکنش فضایی این شته در مزارع باقلای منطقه ویس اهواز با استفاده از شاخصهای تیلور و ایوااو مورد مطالعه قرار گرفت و یک برنامهی نمونهبرداری دنبالهای با دقت ثابت (مدل گرین) برای تخمین تراکم آن با دو دقت 25/0 و 1/0 پیشنهاد شد. نتایج نشان دادند که جمعیت شته <em>A. fabae</em> روی بوتههای باقلا دارای پراکنش تجمعی بود و روش تیلور در مقایسه با روش ایوااو برازش بهتری را با دادهها نشان داد. تعداد نمونهی مورد نیاز برای برآورد انبوهی جمعیت شته در دقت 1/0 همواره از 25/0 بیشتر بود و برحسب میانگین جمعیت از 10 تا 38 عدد بوته در دقت 25/0 و 114 تا 239 عدد بوته در دقت 1/0، متغیر بود.
شته سیاه باقلا,پراکنش فضایی,نمونه برداری دنباله ای,مدل گرین,اهواز
https://plantprotection.scu.ac.ir/article_10436.html
https://plantprotection.scu.ac.ir/article_10436_f4bbe76e078f462b8cdc12052955b29c.pdf