TY - JOUR ID - 11953 TI - افزایش مقاومت گندم نان تیمار شده با اسید سالیسیلیک به جدایه های Mycosphaerella graminicola در مرحله گیاهچه ای JO - گیاه پزشکی JA - PPR LA - fa SN - 2588-5936 AU - زمانی, الهام AU - سنجریان, فروغ AU - محمدی گل تپه, ابراهیم AU - صفایی, ناصر AD - دانشگاه تربیت مدرس AD - پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 39 IS - 1 SP - 1 EP - 14 KW - Bread wheat KW - Mycosphaerella graminicola KW - Salicylic acid KW - pycnidium DO - 10.22055/ppr.2016.11953 N2 - در این پژوهش واکنش 18 رقم گندم نان در برابر پنج جدایه از پنج استان کشور پس از تیمار بذری با سه سطح 0، 75/0 و 1 میلی مولار سالیسیلیک اسید در مقابله با قارچ Mycosphaerella graminicola در مرحله گیاهچه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد بین ارقام، جدایه ها، سطوح اسید سالیسیلیک و برهمکنش های رقم – جدیه و رقم- غلظت اختلاف معنی دار وجود دارد. هفتادوهشت درصد ارقام مورد بررسی نسبت به همه جدایه ها حساس بودند، یازده حالت مقاومت اختصاصی نسبت به جدایه ها در بقیه ارقام مشاهده شد. رقم مرودشت با مقاومت در برابر سه جدایه مقاومترین رقم بود و پس از آن ارقام توس، هیرمند، با سه مورد مقاومت اختصاصی ولی سطح بالای پوشش پیکنیدیومی نسبت به مرودشت به ترتیب به عنوان مقاوم ترین ارقام شناخته شدند. بررسی الگوی پر آزاری جدایه ها نشان داد این جدایه ها از نظر پرآزاری در چهار گروه متفاوت قرار می گیرند و جدایه S1 بر روی اغلب ارقام پرآزار بوده ولی هیچ کدام از جدایه ها بر روی تمامی ارقام ناپرآزار نبودند. مقایسه میانگین پوشش پیکنیدیومی بیانگر کاهش قابل محسوس سطح پوشش پیکنیدیومی در سطح یک میلی مولار نسبت به دو سطح صفر و 75/0 میلی مولار بود. UR - https://plantprotection.scu.ac.ir/article_11953.html L1 - https://plantprotection.scu.ac.ir/article_11953_289a862fb9b9678be0259ce27043c4c1.pdf ER -