بررسی تأثیر چهار جیره غذایی مختلف روی برخی از شاخص¬های زیستی بالتوری سبز، Chrysoperla carnea (Steph.) (Neuroptera: Chrysopidae)، در شرایط آزمایشگاهی

چکیده

از آنجا که سیاست های اخیر کنترل آفات بر پایه برنامه­های کاهش مصارف سموم و اعمال شیوه­های کنترل بیولوژیک قرار گرفته است، شناخت و آگاهی از توانایی­های حشرات مفید و نقش تغذیه در بروز این توانایی­ها ضروری است. در این تحقیق تأثیر چهار رژیم غذایی مختلف شامل تخم بید غلات و لاشه‏ی حشرات کامل بید غلاتSitotroga cerealella Olivier ، پوره­های شته‏ی سبز پنبه GloverAphis gossypii  و شپشک آردآلود مرکبات Planococcus citri Risso روی برخی از شاخص‏های زیستی بالتوری سبز (Steph.)Chrysoperla carnea در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. تخم­های بالتوری سبز از مزارع گوجه‏فرنگی و کدوی اطراف گرگان جمع­آوری شدند. کلنی شکارگر به منظور خالص‏سازی و همگن کردن آن از نظر تغذیه، 5 نسل متوالی روی تخم شب‏پره‏ی مدیترانه­ای آرد پرورش داده شدند. لاروهای به دست آمده به صورت انفرادی و در دمای 2 ± 26 درجه‏ی سانتیگراد، رطوبت نسبی 5 ± 60 درصد و دوره‏ی نوری 8 :16 ساعت روشنایی و تاریکی نگهداری و با طعمه‏های مورد نظر تغذیه شدند. حشرات کامل نیز به صورت یک جفت نر و ماده در داخل لوله­های پولیکا ((P.V.C. با غذای مصنوعی شامل مخمر و ساکارز تغذیه شدند. نتایج نشان داد که تغذیه از تخم بید غلات و شته‏ی سبز پنبه باعث کاهش طول دوره­ها‏ی لاروی ( 11/0 ± 72/6 و 09/0 ± 91/6 روز) و شفیرگی (07/0 ± 21/7 و 07/0 ± 46/7 روز) و نیز کاهش میزان مرگ و میر لاروها در مقایسه با لاشه‏ی حشرات کامل و شپشک آرد‏آلود مرکبات شد بنابر­این جهت پرورش بالتوری سبز مناسب‏تر تشخیص داده شدند. نوع طعمه­ی مورد استفاده در دوره­ی لاروی، تأثیر معنی­داری روی شاخص­های زیستی حشرات کامل نداشت. نامطلوب بودن لاشه­ی حشرات کامل بید غلات از نظر فیزیکی (مانند وجود فلس روی بدن) و یا چسبناک بودن سطح بدن پوره­های شپشک آردآلود مرکبات باعث عدم توانایی لازم لاروهای سن اول بالتوری در تغذیه از آنها شد و در نتیجه، دوره‏ی لاروی شکارگر طولانی­تر شد و میزان مرگ و میر آنها افزایش یافت و بنابر این به عنوان غذای نامطلوب برای پرورش انبوه شکارگر تشخیص داده شدند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The Effect of Four Different Diets on Some Biological Parameters of the Green Lacewing, Chrysoperla carnea (Steph.) (Neuroptera: Chrysopidae) Under Laboratory Conditions

چکیده [English]

Since the present pest control strategies aimed at reduced pesticide applications and implementation of various biocontrol measures, it is necessary to know the potentiality of beneficial insects and the role of nutrition on their abilities. In this research, the effect of four dietsincluding Sitotroga cerealella eggs, S. cerealella (adult) dead bodies, Aphis gossypii (nymphs) and Planococcus citri (nymphs) were studied on some biological parameters of the green lacewing, Chrysoperla carnea under laboratory conditions. The eggs of predators were collected from tomato and cucurbit fields of Gorgan. To establish a laboratory colony, the larvae were reared for five successive generations on the eggs of Anagasta kuehniella. The larvae were individually reared on above-mentioned feeding regimes at 26 ± 2oC, 60 ± 5% RH and a photoperiod of 16 : 8 (L : D) conditions. Adults were fed pairly on sucrose and yeast in P.V.C. tubes. The results showed that the larval and pupal periods at rearing on the eggs of Sitotroga cerealella and Aphis gossypii decreased and the mortality of the larvae was reduced in comparison with those reared on dead bodies of S.cerealella and nymphs of Planoccus citri. Hence, these diets were recognized suitable food regimes for rearing lacewing. The kind of food had no significant effect on biological parameters of adults. The unsuitability of adult dead bodies due to physical characters and sticky body of citrus mealy bug caused adverse effects on larval development and their survival. Therefore, they were not appropriate food for rearing the green lacewing.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Aphis gossypii
  • Biological parameters
  • Chrysoperla carnea
  • Planococcus citri and Sitotroga cerealella