بررسی تأثیر خصوصیات فیزیکوشیمیایی روغن های گیاهی بر طول دوره بقای کنیدی قارچ Beauveria bassiana Balsamo

نوع مقاله : علمی پژوهشی-فارسی

چکیده

هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر روغن­های گیاهی و خصوصیات فیزیکوشیمیایی مختلف آن­ها در  طول دوره بقای کنیدی قارچ  Beauveria bassiana Balsamo جدایه Iran441C بود. آزمایشات با روغن­های گیاهی  شامل کلزا، سویا، کنجد، ذرت، نارگیل، هسته انگور، زیتون، بادام، آفتابگردان و شاهد انجام گردید. خصوصیات فیزیکوشیمیایی مختلف روغن­های گیاهی از جمله ویسکوزیته، اندیس صابونی و اندیس غیرصابونی برآورد شد. نرخ خطر کاهش قدرت بقای قارچ در طول زمان با استفاده از محاسبه ضریب خطر  و میانه امید بقای کنیدی قارچ ومقادیر LT50 و LT10 برای کاهش درصد جوانه­زنی در هر روغن گیباهی و شاهد با استفاده از رگرسیون لجستیک تخمین زده شدند.  نتایج نشان داد که بالاترین میانه بقا و کم­ترین نرخ خطر جوانه­زنی در روغن کنجد و کم­ترین میانه بقاء و بیش­ترین نرخ خطر جوانه­زنی کنیدی  قارچ B. bassianaدر روغن زیتون ثبت شده است.  کم­ترین گرادیان کاهش نرخ جوانه­زنی کنیدی قارچ در  روغن کلزا و بیش­ترین آن مربوط به روغن بادام بود. بالاترین و پایین­ترین حد مجاز نگهداری کنیدی قارچ B. bassianaبه ترتیب در روغن کلزا و روغن بادام  و معادل 84/29 و42/2 روز بود. خصوصیات ویسکوزیته(5/86=f)، اندیس غیرصابونی(12/25=f) و اندیس صابونی (87/52f=) روغن­های مورد استفاده در سطح احتمال پنج درصد اختلاف معنی­دار داشتند. گرادیان کاهش قدرت جوانه­زنی در اثر تغییرات خصوصیات ویسکوزیته و اندیس صابونی منفی و در اثر تغییرات خصوصیت اندیس غیرصابونی مثبت  بود.  براساس نتایج، روغن­های گیاهی کنجد، کلزا و آفتابگردان برای فرمولاسیون قارچ  B. bassiana جدایه Iran441C قابل توصیه است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigating the effects of physicochemical properties of vegetable oil on the spore survival duration of fungus Beauveria bassiana Balsamo

چکیده [English]

The aim of this study was investigating the effect of the vegetable oil and their different physicochemical properties on the spores survival duration of the fungus Beauveria bassiana isolates Iran441C. The experiments were conducted by vegetable oils including rapeseed, soybean, sesame, corn, coconut, grape, olive, almond, sunflower and control. The physicochemical properties of oils including viscosity, soapy index and non soapy index were estimated. The rate of the fungal survival reductions was estimated by calculating the hazard rate, median of spore survival and LT10 and LT50 of spore viability reductions of each vegetable oils and control were estimated by logistic regression. The results showed that the highest median survival and the lowest hazard rate of fungal spore germination were related to rapeseed oil and the lowest median survival and the highest hazard rate of  fungal spore germination were related to almond oil. The lowest and highest gradients of fungal spore viability reductions were related to canola and almond oils. The highest and lowest shelf life limits of fungal spores B. bassiana were equal to 29.84 and 2.42 days for almond oil and rapeseed oil, respectively. The properties of the used oils including viscosity (f=86.5), non soapy index (f=25.12) and soapy index (f=52.87) had significant differences at five percent level. The changes of viscosity and soapy index properties had negative effects and the change of non soapy index had positive effects on reducing the gradient of spore viability. Based on the results, the sesame, rapeseed and sunflower vegetable oils are advisable for the formulation of the fungus B. bassiana isolates IRAN441c.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Beauveria bassiana
  • formulation
  • vegetable oil
  • Spore survival duration
  • Physicochemical properties