تاثیر اسید سالیسیلیک در القاء مقاومت گندم به بیماری بلایت خوشه

نوع مقاله : علمی پژوهشی-فارسی

نویسندگان

1 هیات علمی دانشگاه یزد

2 دانشج

3 هیات علمی

چکیده

در این پژوهش اثر غلظت های مختلف اسید سالیسیلیک (0، 200، 400 و 600 میلی گرم در لیتر) بر رشد قارچ و القای مقاومت در گیاه گندم علیه قارچ Fusarium graminearum در بازه‌های زمانی صفر، 24، 72 و 120 ساعت پس از تلقیح عامل بیماری بلایت فوزاریومی خوشه مورد بررسی قرار گرفت. گیاهان تیمار شده با سوسپانسیون اسپور قارچ (با غلظت 106 ماکروکنیدی در میلی لیتر) به روش تزریق در زیر محل خوشه مایه زنی گردیدند. فعالت آنزیم های آنتی اکسیدان، محتوای فنل کل و بیان ژن های بتاگلوکوناز و اگزالات اکسیداز به عنوان شاخص‌های مقاومتی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین میزان افزیش آنزیم و فنل کل مربوط به غلظت 400 میلی گرم در لیتر و زمان 72 ساعت بعد از آلودگی می باشد. آنالیز بیان دو ژن فوق با استفاده از روش کمیت سنجی در زمان واقعی در 72 ساعت بعد از آلودگی نشان داد که غلظت 400 میلی گرم در لیتر بیشترین تاثیر را در بیان هر دو ژن داشته است. میزان ژن بتا گلوکاناز نسبت به اگسالات اکسیداز در غلظت مشابه افزایش بیشتری را نشان داد. بررسی اثر اسید سالیسیلیک بر بازدارندگی رشد میسیلیومی قارچ نشان داد که اثر بازدارندگی با افزایش غلظت، افزایش یافت و غلظت 600 میلی گرم در لیتر صد در صد از رشد قارچ جلوگیری کرد. با توجه به نتایج به دست آمده چنین نتیجه گیری می شود که اسید سالیسیلیک می تواند در القاء مقاومت به بیماری بلایت خوشه مفید باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Salicylic acid and induces resistance

نویسندگان [English]

  • Seyed Kazem Sabbagh 1
  • Marjan Peikani 2
  • Sedigheh Esmailzadeh Bahabadi 3
1
2
3
چکیده [English]

In this study the effect of different concentrations of salicylic acid (0, 200, 400 and 600 mg/l) on fungal growth and induction of resistance in wheat against Fusarium graminearum causl agent of head blight at 0, 24, 72 and 120 h after inoculation was investigated. Then the treated plants were inoculated with spore suspension ( at concentration of 106 spore/mL) by injection into the lower part of spikelet.The activity of antioxidant enzymes, total phenolic content and oxalate oxidase and β- 1,3- glucanase gene expression as indicators of resistance was assayed. The results showed that the highest rate of enzyme and total phenol production was related to concentration of 400 ppm and 72 hours post-infection. The analysis of genes expression by Real time-PCR showed that in72 hours after infection the concentration of 400 ppm had the most influence on the expression of both genes. The β- 1,3- glucanase gene in the same concentration had higher than oxalate oxidase. Effect of salicylic acid on inhibition of mycelium growth showed that the inhibitory effect was increased by increasing concentration and concentration of 600 mg/l absolutely prevent mycelium growth. According to the results it can be concluded that salicylic acid may be useful in the induction of resistance to head bligh.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Salicylic acid
  • antioxidan enzymes
  • gene expression
  • head blight
  • induced resistance