بررسی اثر تغذیه با ویتامین C روی سنین بلوغ، جفت‌گیری و تخم‌ریزی در ملکه زنبور عسل ایرانی (Apis mellifera meda)

نوع مقاله : علمی پژوهشی-فارسی

نویسندگان

1 کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه

2 بخش زنبور عسل، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

3 استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه

چکیده

زنبور عسل مانند بسیاری از دیگر جانوران به ویتامین‌ها نیازمند است. براساس منابع موجود، ویتامین C یک ضرورت غذایی برای بیشتر حشرات تغذیه‌کننده از منابع گیاهی از جمله زنبورعسل بوده و نقش مهمی را در زندگی زنبوران بالغ و پرورش لاروها دارا می‌باشد. به منظور بررسی اثرات ویتامین C بر مراحل مختلف پرورش ملکه، این تحقیق در کرج انجام شد. در واقع تأثیر ویتامین C بر سن بلوغ، سن جفت‌گیری و سن تخم‌ریزی بررسی و مقایسه گردید. در این آزمایش تأثیر تغذیه با دزهای مختلف ویتامین C شامل (1)ppm750 ، (2)ppm1500 ،(3)ppm 2250، (4)ppm3000 با احتساب گروه شاهد (5) (شربت شکر1:1بدون ویتامین C)، در قالب یک طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار و شش تکرار روی سی کلنی زنبورعسل انجام شد. در اجرای این تحقیق تغذیه کندوهای جفت‌گیری از زمان معرفی شاخون‌ها آغاز شد. تغذیه در هشت نوبت و به مقدار یک لیتر یک روز درمیان با شربت 1:1 همراه با ویتامین C در سطوح مختلف انجام شد. در طی مرحله جفت‌گیری کلنی‌ها به طور روزانه با دقت مورد بازدید و بررسی قرارگرفت. در ثبت این مراحل وضعیت ظاهری ملکه‌ها در تعیین سن بلوغ، دیدن علامت جفت‌گیری درتعیین سن جفت‌گیری، دیدن تخم‌های روز در کلنی‌ها در تعیین سن تخم‌ریزی ملکه‌ها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که تغذیه با ویتامین C در سن بلوغ ملکه‌ها تاثیر معنی‌داری نداشت. همچنین نتایج ما نشان داد که تغذیه با ویتامین C در مقایسه با تیمار شاهد، علی‌رغم کاهش سن جفت‌گیری، تفاوت معنی‌داری نداشته اما سن تخم‌ریزی ملکه‌های تیمار شده با بالاترین دز ویتامین C به طور معنی‌داری نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت (P =0.05). با توجه به اینکه مرحله جفت‌گیری (سن بلوغ، جفت‌گیری و تخم‌ریزی) از پرهزینه‌ترین مراحل پرورش ملکه می‌باشد لذا با توجه کاهش زمانی سن تخم‌ریزی ملکه در اثر تغذیه ویتامین C، نتایج این تحقیق می‌تواند در کاهش هزینه‌های پرورش ملکه و کاهش هزینه تمام‌شده تولید ملکه در کشور موثر باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of vitamin C on maturation, mating and egg-laying ages of Iranian honey bee queens (Apis mellifera meda)

نویسندگان [English]

  • A. Seyfi 1
  • Gh. Tahmasebi 2
  • Y. Mehmannavaz 3
  • Sh. Parichehreh 2
1 M.Sc., Islamic Azad University of Maragheh
2 Department of Honey Bee, Animal Science Research institute of Iran
3 Assistant Professor, Islamic Azad University of Maragheh
چکیده [English]

Background and objectives
Vitamin C has an essential role in brood rearing and adult development in different insects. In general, vitamins are considered an important subject in honey bee nutrition and are necessary for brood development. Vitamin C is one of the most essential vitamins for the majority of herbivorous insects such as honey bee, and plays an important role in its life.
Materials and Methods
The effects of the vitamin C diet was investigated on queen rearing stages and also on the maturity development, mating age and commence of egg-laying period of queens in Karaj, Iran. Thirty honey bee colonies (N=30) were randomly fed with one liter of syrup (1:1) in 5 treatments consisted of different levels of vitamin C: 1) 750 ppm, 2) 1500 ppm, 3) 2250 ppm, 4) 3000 ppm, and 5) vitamin-free as control, with six replicates. Colonies were fed through two-day intervals after queen cells introduction in mating colonies. The queen’s body size, presence of mating sign and one-day eggs were inspected daily and recorded during the experiment period.
Results and Discussion
Results showed no significant differences on maturity duration and mating age in queens fed with vitamin C. However, based on Duncan’s multiple range tests, treatments fed with higher levels of vitamin C were located in different groups in comparison with lower levels. Our results also showed that egg laying stage appeared sooner in colonies fed with vitamin C. Considering that the mating stage (maturation age copulation and egg laying) is the most costly queen rearing process, using the results of this research can reduce the queen's mating phase and the cost of queen rearing in Iran.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Honey bee queen
  • Vitamin C
  • Maturation age
  • Mating age
  • Egg-Laying age
  • Apis mellifera meda
Ahmadi, A. 2014. Effect of different levels of vitamin C on queen laying rate and body protein percentage of worker in honey bee colonies (Apis mellifera L.). M. Sc. Thesis, Sanandaj University, Sanandaj, Iran. (In Farsi).
Dadd, R. H. 1973. Insect nutrition: current developments and metabolic implications. Annual Review Entomology, 18:381-420.
DeGrandi-Hoffman, G., Wardell, G., Ahumada-egura, F., Rinderer, T., Danka, R. and Pettis, J. 2008. Comparisons of pollen substitute diets for honey bees: Consumption rates by colonies and effects on brood and adult populations. Journal of Apicultural Research, 47: 265-270.
Farjan, M., Dmitryjuk, M, Lipiński, Z., and Żółtowska, K. 2012. Supplementation of the honey bee diet withvitamin C: The effect on the antioxidative system of Apis mellifera carnica brood at different stages. Journal of Apicultural Research, 51(3): 263-270.
Gencer, H. V., Shah, S. Q. and Firatli, Ç. 2000. Effects of supplemental feeding of queen rearing colonies and larval age on the acceptance of grafted larvae and queen traits. Pakistan Journal of Biological Sciences, 3(8): 1319–1322.
Haydak, M. H. and Dietz, A. 1965. Influence of the diet on the development and brood rearing of the honey bee. International beekeeping Congress, Bucharest, 20, 158-162.
Hays, G. W. J. 1984. Supplemental feeding of honey bees. American Bee Journal, 124: 35-37.
Herbert Jr., E., Vanderslice, J. and Higgs, D. 1985. Effect of dietary vitamin C levels on the rate of brood production of free-flying and confined colonies of honey bees. Apidologie, 16, 385-394.
Hussein, M. H. 1979. Bee Symposium (Affiliated to 3 Arab Pesticide Conference Tanta University), 16-23.
Javaheri, S. 2009. Effect of various dietary vitamin C (L – Ascorbic acid) levels on the rate of population size and honey production in honeybee colonies. Animal sciences journal (Pajouhesh and Sazandegi), 97: 1-6. (In Farsi with English abstract).
Nehzati, GH. 2009. Effect of supplemental diets of corn gluten, soybean meal and bakery yeast on body weight, protein and fat percent in worker honey bees. Iranian journal of animal science, 39(1): 49-56. (In Farsi with English abstract).
Nickkar, M., Alov Ghotbi, A. and Nehzati, P. 2013. Effect of different levels of vitamin C on population, queen egg-laying of Apis mellifera in autumn. The 2nd National Conference on Modern Issues in Agriculture, Islamic Azad University, Saveh, Iran. (In Farsi).
Pain, J. 1956. Vitamin and ovarian development of worker bees. Sciete de Biologie, Paris, 145: 1505-1507.
Somerville, D. 2005. Fat bee, skiny bees-a manual on honey bee nutrition for beekeepers. Australian Rural Industries Research and Development Corporation Publication. P. 142.
Standifer, L. N., and Mills, J. P. 1977. The effects of worker honey bee diet and age on the vitamin content of larval food. Annals of the Entomological Society of America, 70(5): 691-694.‏
Zahra, A. and Talal, M. 2008. Impact of pollen supplements and vitamins on the development of hypopharyngeal glands and brood area in honey bees. Journal of Apicultural Science, 52: 5-12.
Zeini. F. Tahmasbi, Gh., Seifi, A., Javid, M., Nezhad Mohammad Nameghi A., and Sartippour, A. 2012. The thermal requirement of maturity and mating duration of honeybee queen in south of Iran. 11th Asian Apicultural Association Conference, ApiExpo and Workshop. 28th Sep- 2th Oct 2012: 101.