مقایسه میزان فنل کل و آنزیم پراکسیداز در دو رقم متحمل و حساس خیار سالم و مایه زنی شده با دو سویه Fusarium oxysporum f.sp radicis-cucumerinum

نوع مقاله : علمی پژوهشی-فارسی

نویسندگان

1 پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

2 مرکز تحقیقات کشاورزی ورامین

چکیده

در بررسی واکنش مقاومت و حساسیت 20 رقم مختلف خیار گلخانه­ای در برابر قارچ Fusarium oxysporum f.sp radicis-cucumerinum، ارقام 32-PV، Nasco، Janette، Sultan، Nicoo 100، Negeen، Rubah-l، CB- 61688222، 8-Ayat، PSR36-47112، Rubah-s حساس به بیماری و ارقام Festival، Jakie، PSR 36-45007، Ayat،  120118، Storm، FD-C101، SR36-45664، Khassib متحمل به بیماری تشخیص داده شدند که رقم حساس Negeen و متحملFestival جهت بررسی های بیوشیمیایی ترکیبات فنل کل و آنزیم پراکسیداز مورد استفاده قرار گرفتند. گیاهچه­های هر دو رقم بعد از رشد در مخلوط پیت ماس و پرلیت سترون در مرحله حساس یک تا دو برگی به خاک سترون حاوی مخلوط ماسه و آرد ذرت آلوده به دو جدایه قارچ عامل بیماری و برای گیاهان شاهد حاوی مخلوط ماسه و آرد ذرت سترون بود انتقال داده شدند. نمونه برداری­ها از قسمت طوقه و ریشه گیاهان در مراحل زمانی یک، سه، پنج، هفت و 10 روز بعد از مایه­زنی انجام گرفت. بعد از استخراج ترکیبات فنلی و آنزیم پراکسیداز بر طبق روش­های توصیه شده، و اندازه­گیری تغییرات جذب نور این ترکیبات توسط اسپکتروفوتومتر مقدار و فعالیت این ترکیبات در میلی­گرم بافت گیاه ارزیابی شد. بر اساس نتایج به­دست آمده، تغییرات ترکیبات فنلی در طی روزهای مختلف در ارقام متحمل و حساس اختلاف معنی­داری با یکدیگر نداشت ولی فعالیت آنزیم پراکسیداز طی روزهای سه و پنج  با یکدیگر تفاوت معنی­دار داشت و در رقم متحمل آلوده به قارچ، میزان آنزیم بیشتر از رقم حساس بود. 

عنوان مقاله [English]

Comparison of Phenolic Compounds and Peroxidase in Tolerant and Susceptible Cucumber Cultivars Healthy and Inoculated with Two Isolates of Fusarium oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum

نویسندگان [English]

  • Elham Molavi 1
  • Heshmat Aminian 1
  • Hasan Reza Etebarina 1
  • Dariush Shahriari 2
1
2
چکیده [English]

Reactions of 20 cucumber cultivars, tested to Fusarium stem and root rot disease, have ranged from susceptible to tolerant. The most susceptible cultivars were 8-Ayat, 32-PV, CB- 61688222, Janette, Nasco, Negeen, Nicoo 100, PSR36-47112, Rubah-l, Rubah-s and Sultan and tolerant cultivars were 120118, Ayat, Jakie, FD-C101, Festival, Khassib, PSR 36-45007, SR36-45664 and Storm. Between these cultivars, Negeen as susceptible cultivar and Festival as tolerant cultivar were selected for biochemical studies of soluble peroxidase (SPOX) and the roots phenolic compounds. The seedlings with 1-2 true-leaves of each cultivar were transplanted into inoculated soil by two pathogen isolates. Plants treated similarly and transplanted in sterile soil containing sterile mixture of sand and corn meal were used as control. One, three, five, seven and 10 days after inoculation, samples were prepared from crown and roots of infected plants and used for enzyme extraction, and the activities of soluble peroxidase (SPOX) and the roots phenolic contents were determined based on spectrophotometric analysis. Results of experiments on quantitative changes phenolic compounds in tolerant and susceptible cultivars (Festival and Negeen respectively) indicated that there had been no significsnt differences of total phenol content in the infected tissue (mg per gr of fresh weight of root) of tolerant cultivar compared to the susceptible one. Based on results of peroxidase activity, there had been significant differences of activities of soluble peroxidase in the infected tissue of tolerant cultivar compared to the susceptible one, and the content of enzyme in infected tissue of tolerant cultivar was more than the susceptible one.